28 March 2017

MR CLEAN wint prijs van Federatie Medisch Specialisten

Het gezamenlijke MR CLEAN-onderzoek van neurologen en radiologen naar intra-arteriële trombectomie van een acuut herseninfarct heeft de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) gewonnen. De winnaars namen hun prijs in ontvangst tijdens het congres Medisch Specialist 2025.

Zij voerden een multidisciplinair onderzoek uit naar de effectiviteit van deze relatief nieuwe techniek, waarbij een afgesloten hersenbloedvat via katheterisatie wordt geopend. Dit is effectiever dan intraveneuze trombolyse, bij de patiënten die ervoor in aanmerking komen. De endovasculaire behandeling vindt steeds vaker plaats in Nederland. De jury vond de MR CLEAN-studie boven de andere inzendingen uitspringen vanwege het grensverleggende karakter ervan, de impact op de patiënt en vanwege de vak- en ziekenhuisoverstijgende samenwerking.

De Raad Wetenschap & Innovatie van de FMS nam het initiatief voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs. Daarmee wil zij onderzoek, en samenwerking daarvoor, stimuleren, en de rol van de medisch specialist als onderzoeker belichten.

Wim van Zwam (Radiology) and Robert van Oostenbrugge (Neurology) are CARIM researchers heavily involved in MR CLEAN.

Bronnen: 

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/-mr-clean-wint-prijs-van-federatie-medisch-specialisten-.htm

https://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Nieuws/2017/3/Nieuwe-behandeling-acute-herseninfarct-wint-prijs/