Dekkerbeurzen voor Constance Baaten en Pieter Goossens

De Hartstichting heeft onderzoekers Constance Baaten en Pieter Goossens een Dekkerbeurs toegekend. Met de beurs van respectievelijk ruim 265 duizend en 465 duizend euro, kunnen zij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten. 
Constance Baaten wil de basis leggen voor een nieuw medicijn, dat gevaarlijke bloedpropjes tegengaat. Ze duikt daarvoor de komende jaren diep in de biologie van bloedplaatjes: dat zijn bloedcellen, die een grote rol spelen bij de vorming van bloedstolsels en daarmee ook trombose. 
Immunoloog Pieter Goossens gaat macrofagen onderzoeken. Dat zijn afweercellen die nuttig, maar ook schadelijk kunnen zijn. Zo kunnen ze ziekteverwekkers opruimen, maar ook slagaderverkalking (plaques) verergeren.
De Dekkerbeurzen worden dit jaar voor de 34e keer toegekend. Ze zijn vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Hij was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand. Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière. 
De Hartstichting kreeg dit jaar 66 aanvragen. Tien onderzoekers krijgen de felbegeerde beurs. Met de beurzen stelt de Hartstichting de onderzoekers in staat om een volgende stap in hun carrière als onderzoeker te maken. De Dekkerbeurs helpt hen een eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.

Back to overview